Share This Article
Merkezi Londra’da bulunan bankacılık ve finans hizmetleri şirketi olan Standart Chartered’ın raporuna göre geleceğin en büyük on ekonomisine sahip olacak ülkeler, çoğunlukla bugünün gelişen ülkeleri olacaklar.
Birazdan tabloda da göreceğiniz üzere listedeki on ülkenin yedisini oluşturacak bir çoğunluktan söz ediyoruz. Aynı zamanda Asya kıtasında bulunan ülkelerin de çoğunlukta olduğunu göreceksiniz. Hatta ilk sıralarda yer alarak günümüzün en büyük ekonomilerine sahip ülkelerini geride bırakacak görünüyorlar.
Türkiye En Güçlü 10 Ekonomiden Biri
Tabloda yer alan on ülke sırasıyla Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Endonezya, Türkiye Cumhuriyeti, Brezilya, Mısır, Rusya, Japonya ve Almanya.
Çin Halk Cumhuriyeti’nin 2026 yılında dünyanın en kalabalık ülkesi olacağı öngörülüyor. Günümüzde de işgücüyle ve ucuz üretimiyle piyasada önemli yere sahip Çin Halk Cumhuriyeti bu rapora göre 2030’da da en büyük ekonomiye sahip olacak. Aynı zamanda Çin Halk Cumhuriyetinin gayrisafi yurtiçi hasılası öngörülen 64.2 trilyon USD seviyesine geldiğinde ekonomik büyümesi %5 oranlarına çekilecek. Bu bilgilere ek olarak hem nüfus hem de ekonomik anlamda Hindistan tarafından takip edilmesi bekleniyor. Hindistan’ın yıllık büyüme oranı da %7.8 olarak öngörülüyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nin de bu iki ülkenin ardından üçüncü sırada geldiğini görüyoruz. 2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin gerisinde kalarak en büyük ikinci ekonomi olacağı ve 2030 yılında da Hindistan’ın gerisine düşeceği öngörülüyor.
Aynı zamanda Asya ülkelerinin gayrisafi yurtiçi hasılalarına bakılarak dünyanın, 2010 yılında %20’sini, 2017 yılında %28’lik bölümünü oluşturduğu biliniyor ve raporda bu oranın 2030 yılında %30 olacağı öngörülmüş. Asya ülkelerinin hızla büyüdüğünü zaten biliyoruz ve 2030 senesi için öngörü olan bu listede çoğunluğu oluştuyorlar.
Listede herkesi şaşırtan bir ülke olarak, pazarını %583 değerinde rekor bir büyüme ile yirmi birincilikten, yedinci sıraya yükseleceği öngörülen Mısır var. Mısır’ın nüfusunun aynı dönemde %30 büyüme ile 128 milyona ulaşacağı da raporda yer alıyor. Aynı zamanda Japonya gibi dünya devi araba markaları olan bir ülkenin de ekonomi sıralamasında dokuzuncu sıraya gerileyeceği öngörülmüş. Listede bir başka şaşırtan sıralama ise Almanya. 2018 yılında dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olmayı ve 294 milyar dolar gibi bir rekor cari fazla elde etmiş Almanya’nın 2030’da dördüncülükten düşerek onuncu sırada yer alacağı öngörülmüş.