X

5 Başarısız Yatırımcı Profili

İster Forex, ister bono yatırımcısı olun herkes yatırım yaparken bazen büyük bazen de küçük hatalar yapabiliyor. İşte bu hataları yapmamanız için bu yazıda size nasıl başarılı olunacağını değil, nasıl başarısız olunacağını anlatacağız. 5 başlıkta topladığımız başarısız yatırımcı profillerinden biri olmamak için siz de dikkatle okuyun.

Duygularına Yenilen Yatırımcı

Dolar düşer panikten sinir krizleri geçirir, dolar çıkar heyecandan baygınlık geçirir, piyasa düşüşe geçince ise panikle varını yoğunu satar… Piyasa psikolojisi tuzağına düşen yatırımcılar, adeta ömür boyu başarısız olmaya mahkumdurlar. Hatta gün gelir, önyargıları sebebiyle servetlerini bile kaybedebilirler.

Siz siz olun, neye yatırım yaparsanız yapın, paniklemeyin ve acele etmeyin. Piyasalarda beklenmediğiniz bir durumla karşılaştığınızda sakince bir sonraki stratejinizi belirleyin. Acele etmeniz gerektiğini hissettiğinizde ise yapacağınız hamleyi iki kez düşünün.

İşin özü duygularına yenilen yatırımcının hata yapma ihtimali çok yüksektir. “Satayım da kurtulayım!” diyerek hızlı kararlar veren yatırımcılar çok zarar edebilir. Tabi bu durum tam tersi için de geçerli. Doğru kararı vereceğim diye fiyat hareketinin sonuna gelmesini beklemek de bazen daha kötü sonuçlara sebep olabilir. Siz de yatırımlarınıza duygularınızın yön vermesine asla izin vermemelisiniz.

Kulaktan Dolma Bilgilerle İşlem Yapan Yatırımcı

Piyasadaki gelişmeleri takip etmeyen yatırımcı, yatırımlarını yönetebilmek ve kolay yoldan kar edebilmek için çevresinden duyduğu piyasa dedikodularını dinler ve ona göre hareket eder. Biri altın düşecek der, diğeri dolar sabit kalacak der, bizim yatırımcı da denilene göre hareket eder. Hal böyle olunca yaptığı tüm yatırım işlemleri hatalı olur ve asla kazanım sağlayamaz. Sonra yaşanan hüsranı ise zaten biliyorsunuz.

İşte bu noktaya gelmeden her yatırımcının önlemini alması gerekiyor. Her daim piyasa gündemi takip ederek analiz yapmak ve analizler doğrultusunda hareket etmek gerekiyor. Analizini doğru yapan yatırımcılar er ya da geç kazanım sağlıyor. Herkes birkaç ekonomi haberi okuyarak, piyasa analizlerini takip ederek, kendi yatırım rotasını oluşturabilir. Tek ihtiyacınız işlemleriniz için küçük bir çaba harcamak ve dolduruşa gelmemek.

Hatta bununla da kalmayın, başkalarını da kendi fikirlerinizle yönlendirmeyin. Çünkü ufacık bir tahmininiz bir kişinin tüm sermayesini kaybetmesine neden olabilir.

 

Yanlış Aracı Kurumla Çalışan Yatırımcı

Aracı kurumunu, lisanslına, deneyimine ve hizmet kalitesine bakmaksızın seçen yatırımcılar, hayallerini ve yatırım sermayesini en baştan kaybetmiştir. Daha hiçbir yatırım işlemi yapmadan aracısının kapanına kısılmıştır. Bu nedenle siz siz olun sermayenizi ve geleceğinizi doğru aracı kurumlara emanet edin. Özellikle;

  • İşlemleri hakkında yönlendirme yapması yasak olmasına rağmen yönlendirme yapanlara,
  • Yüksek spread oranları sunanlara,
  • Yasal olmayan faaliyetler sürdürenlere,
  • Yatırımcısına yetersiz bilgi ve analizler sunanlara,
  • Teknik altyapısı kötü olanlara,
  • İlgisiz müşteri temsilcilerine sahip olan aracı kurumlara dikkat edilmelidir.

 

Sık Karar Değiştiren Yatırımcı

Bazı yatırımcılar verdikleri kararlardan asla tatmin olmazlar. Strateji belirleseler bile asla ona sadık kalmaz ve anlık karar değiştirirler. İşte bu bir yatırımcının kendine yapabileceği en kötü hatalardan biridir. Yaptığınız hiçbir strateji zaten size %100 kazanç sağlayacak diye bir kaide yoktur. İyi yapılmış bir stratejinin bile az da olsa bir yanılma payı vardır. O nedenle burada sizin yapmanız gereken tek şey analizinizi doğru yapmak ve stratejinizi iyi hazırlamak. Ardından yapacağınız hiçbir işlemle ilgili de sonucu ne olursa olsun pişmanlık duymamak. Her tedirginlik duyduğunuz işleminizi iptal etmeniz size kazandıracağına kaybettirecektir. Başarılı bir yatırımcı olmak için kendinize ve kararlarınıza güvenmeyi öğrenmeniz gerekiyor.

Yeterli Sermayeye Sahip Olmayan Yatırımcı

Herkes küçük bir sermayeyle yatırım yapabilir ancak bunun bir sınırı vardır. Sermayeniz, alabileceğiniz risk ve beklentileriniz arasında mutlaka bir denge olmalıdır.

Eğer çok fazla kazanç bekleyip büyük riskler alırsanız, beklenmedik bir durumda sermayenizin tamamını kaybedebilirsiniz. Bu nedenle yapacağınız işlemleri bir mantık çerçevesine oturtmanızda, deyim yerindeyse ayağınızı yorganına göre uzatmanızda fayda var. Ne kadar doğru ve küçük adımlar atarsanız, sermayenizi kaybetme oranınız o kadar azalır. Hele ki piyasaya yeni girmiş bir yatırımcıysanız, kaldıramayacağınız bir riske girip aşırı stres yüklenmemelisiniz.

Related Post