Share This Article
İndikatörler, matematiksel göstergeler anlamına gelirler. Geçmiş verilerin değerlendirilmesiyle, gelecek fiyatların tahmini için matematiksel yöntemlerle sonuç üreten teknik analiz araçlarıdır. Bu tahminlerden çıkan istatistiki göstergelerle al-sat sinyalleri elde edilebilir. İndikatörler, paritelerin teknik analizinizi yapmamıza ve piyasayı daha kolay analiz edebilmemiz için yatırım kararlarımızda bize yardımcı olurlar. Yatırımcının kendi stratejisine en efektif ve mantıklı gelen indikatörü tam anlamıyla kullanabilmesi, onun teknik analiz stratejisinde sağlam bir adım atmasını sağlayacaktır. Bu noktada, yatırımcılara en çok yardımcı olan popüler indikatörleri bir araya getirdik.
MA (Moving Average)
Moving Average, hareketli ortalamayı ifade eder. Fiyatların ortalama seviyelerini toplayarak, genel bir ortalama çıkarır ve bugünkü değerlere bakarak önümüzdeki zaman diliminde ne tür fiyatlarla karşılaşacağımızı gösterir. Hareketli ortalamalar, fiyat grafikleri üzerinde en çok kullanılan göstergelerden biridir. Birçok yatırımcı, farklı periyotlara sahip birden fazla hareketli ortalamayı grafik üzerine tanımlayarak, ortalama çizgilerinin kesişme noktalarından sonuçlar elde etmeyi ve bunu temel veri olarak kullanmayı tercih edebilir. Moving Average kullanım amacı ne olursa olsun, fiyat hareketinin olağan seyrinden ne kadar saptığını gösteren en iyi araçtır.
MACD (Moving Average Convergence/Divergence)
Döviz paritesinin piyasadaki değişen değerlerinin yakınlaşmasına ya da uzaklaşmasına bağlı olarak hareketli ortalamalar oluşturan indikatördür. Piyasanın sürekliliği ve ivmesi hakkında bilgi verip, trend yönünü gösteren önemli bir yatırım yardımcısıdır. Pariteye eklendiği an, kırmızı dalgalı çizgi ve gri çubuklar şeklinde karşımıza çıkar. Kırmızı kesik dalgalı çizgi 0’ın üstünde beyaz çubuklardan çıkış noktası sat, 0’ın altında ise al sinyalidir. Kırmızı dalgalı çizginin ve beyaz çubukların birlikte 0’ı yukarıdan aşağı geçtiği nokta kuvvetli sat, aşağıdan yukarı geçtiği nokta da kuvvetli al sinyali vermektedir.
Bollinger Bantları
Trend takibi işlemlerinde yatırımcıya piyasanın aynası olma görevini üstelenen Bollinger bantları, volatilite bantlarından oluşur. Bantlar, otomatik olarak volatilite arttığında genişlerken, azaldığında ise daralır. Bollinger bantları 3 ayrı eğriden oluşur. Yukardaki bant direnç seviyesini, ortadaki bant hareketli ortalamayı, aşağıdaki bant destek seviyesini gösterir. Bollinger bantları, M-tepe ve W-dip veya trend gücü gibi belirleyicilerle kullanılır.
Momentum
Döviz paritesinin piyasadaki dalgalanma hızını göstermesi için kullanılır. Bu indikatör, platformlarda “Oscillators” başlığı altında bulunmaktadır. Yatırımcılar tarafından önem verilen bir indikatördür. Momentum, özellikle MACD gibi indikatörler ile birlikte kullanıldığında oldukça efektif sonuçlar verebilir. Metatrader içinde indikatörün çalışma mantığı şudur:
İndikatör için bir “X” periyodu belirlenir. (Standart değeri 14 olan periyot, yatırımcının stratejisine göre değişiklik gösterebilir.),
“Kapanış 1” olarak güncel barın kapanış fiyatı atanır,
“Kapanış X” olarak X bar önceki kapanış fiyatı atanır,
Momentum = 100 x (“Kapanış 1” / “Kapanış X”) olarak hesaplanır.
Forex indikatörlerinden MA İndikatörü, MACD İndikatörü, Bollinger Bantları ve Momentum İndikatörü’nden bahsettik. Umarız aradığınız bilgileri sayfamızda bulabilmişsinizdir.