Share This Article
Küçük fiyat dalgalanmalarından yararlanmak isteyen piyasa yatırımcılarının çok işine yarayan pivot noktaları, fiyat hareketlerindeki olası destek ve direnç seviyelerinin belirlenmesi için kullanılan oldukça kullanışlı ve kolay teknik analiz yöntemlerinden biridir. Çoğunlukla teknik analizler için kullanılan pivot noktası, ayı piyasasından boğa piyasasına geçişi gösterir.
Pivot Noktalarından Yatırım Fırsatı Yaratmak
Pivot noktaları genellikle uzun vadeli grafiklerde kullanılmaz. Daha çok kısa dönemli yatırımlar yani gün içinde yatırım yapan ya da yatırım süresi birkaç günün ötesine geçmeyenlerin tercih ettiği bir analiz çeşididir. Bu analiz çeşidi, yatırımcıya birçok yatırım fırsatı kazandırır. Örneğin; başlangıçta doğal bir destek şeklinde çalışan pivot noktası, daha sonra güçlü bir hareket ile bu noktayı kırarak pariteyi hızla aşağı çekerse, desteğin kırılmasını fırsat bilen scalping yatırımcıları bu noktada düşüş yönünde kısa pozisyon alır. Böylece birkaç pip’lik kar elde etme şansı yakalamış olur. Bu noktadan sonra parite yine pivot seviyesine döner ve hızla yükselir. Bu yükseliş de benzer bir yatırım fırsatı oluşturur. Kısa sürede yatırım başarısına yansıyan bu kârlar ile forex’le para kazanmak için yatırımcılar pivot noktalarına sık sık başvurur.
Pivot Nasıl Hesaplanır?
En yüksek (High), en düşük (Low) ve kapanış (Close), fiyatları pivot seviyesi belirlemede önemli bir yer edinmektedir. Hesaplama sırasında bunları baz almak yatırımcının işini kolaylaştırır. Pivot hesaplama konusunda birçok hesaplama yöntemi karşımıza çıkar. Fakat ilk iki destek ve direnç seviyelerinin hesaplandığı pivot noktaları formülü şu şekildedir;
Pivot Noktası (PP) = (En Yüksek + En Düşük + Kapanış) / 3
İlk Destek (S1) = (2*PP) – Yüksek
İkinci Destek (S2) = PP – (R1 – S1)
İlk Direnç (R1) = (2*PP) – En Düşük
İkinci Direnç (R2) = PP + (R1 – S1)
Eğer bu formüller size karışık geldiyse hemen pivot noktaları belirlemekten vazgeçmeyin. Çünkü bazı işlem platformlarında bu seviyeler, otomatik olarak hesaplanabilir. Bunun için bu hesaplamaların teknik analiz araçlarında olup olmadığı kontrol edilir. Bunun dışında, hesaplamayı Excel belgesinde kolayca programlayabilmek de seçenekler arasında bulunuyor.