Share This Article
Lisk tokenleri tarafınca desteklenen ve açık kodlu bir blockchain platformudur. Lisk, geliştiricilerine List altyapısı ile bağlantılı olan yan zincirlerde kendi özel tokenleri ile uygulama tasarlama imkânı sağlayacaktır.
Lisk Nedir?
2015 senesinin 5. ayında Oliver Beddows ve Max Kordek tarafınca Crypti’den çatallanmıştır. Lisk, piyasaya girdikten kısa bir vakit sonra Bitcoin’e rakip olarak ticarette 2. en tercih edilen sanal para birimine dönüşmüştür.
List, JavaScript tabanlı blok zincir uygulamalarının düzenlenmesini ve dağıtıma sunulmasına izin veren ve yenilikler sunan bir platformdur. Lisk’in gayet basit bir kullanıma sahip arayüzü ve bütün özellikleri ile eko sisteme erişim sağlamaya yarar. List altyapısını kullananlar akıllı sözleşmeler, bulut depolanmaları ve bilgi işlem notlarının kullanılmasına müsaade eden sanal para ile dayanıklılığı arttırılmış bir sistem içerisinde diledikleri uygulamaları tasarlayabilir, paylaşabilir, yayınlayabilir ve kazanç elde edebilirler.
Lisk Neden JavaScript Kullanıyor?
Lisk’i tasarlayan ekip bazı sorunlardan dolayı JavaSript kullanımına karar vermiştir. Ayrıca bütün geliştiricilerin erişim sağlayacağı her yerde olmasından dolayı da tercih edilmiştir. JavaScript hemen hemen bütün internet sitelerinde eklenti olarak bulunmaktadır.
JavaScript uygulaması sadece 10 günde tasarlanmıştır ve şu an dünya üzerindeki en çok ilgi ve talep gören programlama dilidir. Lisk’i tasarlayan ekip, JavaScript’i kullanarak dünyadaki en popüler dile erişim sağlayabiliyor. Bu da otomatikman daha fazla kullanıcı ve daha fazla tasarlayıcı demektir. Daha fazla geliştirici daha çok bilinirlik, mükemmelleşme ve daha çok kazanç demektir.
Lisk’i Diğer Coinlerden Ayıran Nedir?
Bitcoin ve Ethereum gibi birçok dijital para biriminin en büyük problemlerinden biri ölçeklenebilirlikti. Lisk platformu üstünden tasarlanan her uygulama için yan zincir oluşturulduğundan dolayı, çok küçük miktarlarda şişme olmasından dolayı ölçeklendirmek çok daha basittir. Uygulamalar yan zincirler ile tasarlandığından dolayı, başka bir uygulamada herhangi bir aksilik yaşandığında, Lisk’e hiçbir olumsuz zararı olmayacaktır. Çünkü bu sıkıntılar Lisk’in ana bloğunu etkilemez. Yan zincirlerin bir diğer avantajı ise daha fazla sürat ve güvenlik demektir. Lisk’i diğer kripto para birimlerinden ayıran bir diğer özelliği ise açık kaynaklı bir platforma sahip olmasıdır. Lisk altyapısına destek veren 29 kişi bulunmaktadır. Bu geliştiricilerin şu an hangi proje üstünde çalıştıklarına, Lisk’in resmi internet sayfasından bakabilirsiniz.