Share This Article
A Tipi Yatırım Fonu, portföy değerinin en az yüzde 25’ini sürekli olarak Türk şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yapan fonlara denilmektedir. Aynı zamanda hisse senedi ağırlıklı bir yatırım olarak bilinmektedir. Portföy dağılımındaki hisse senedi ağırlığının yüksek oluşu, fonun risk ve getiri profilinin de yüksek olduğunu göstermektedir.
A Tipi Yatırım Fonları kendi içinde türlere ayrılmaktadır. Bunları, Hisse Fon, Karma fon, Değişken Fon ve Sektör Fonlar olarak sıralayabiliriz.
A Tipi Yatırım Fonu Çeşitleri
Hisse Fonu, A Tipi Fon türünün en riskli olanıdır. Çünkü bu fonun en az %51’i hisse senedinden oluşmaktadır. Borsalardaki hisselerin fiyat hareketine bağlı olarak riski en yüksek ama diğer taraftan kâr marjı da en yüksek olan fon türüdür.
Karma Fon, en az iki sermaye piyasası aracı bulunması şartıyla oluşturulan portföylerdir. Her bir yatırım aracı ise en az portföyün %20’sini oluşturması gerekmektedir. Yatırım araçlarından döviz, hisse senedi , değerli maden ve sabit getirili menkul kıymet gibi yatırım araçları kullanılmaktadır.
Değişken Fon, portföyde istenildiği kadar yatırım aracını bir sınır olmaksızın kullanılmasıdır. Portföyün oluşumunda yatırım araçları arasında miktar kısıtlaması yoktur. Değişen Fon’da kendi içinde A Tipi ve B tipi olarak ayrılmaktadır. Fonun, Değişken A Tipi Fon olabilmesi için portföyün en az %25’nin hisse senedi içermesi gerekmektedir.
Sektör Fon, portföyün en az %51’i belli bir sektörde faaliyet gösteren şirketlerin hisselerinden oluşması gerekmektedir. Örneğin; bir fonun Bankacılık Sektörü Fonu olabilmesi için %51 portföyün bankacılık sektörü hisselerini taşıması gerekmektedir.
Yatırım fonlarına katılım son derece basittir. Hisse senedi alım satımından hiç bir farkı yoktur. Yatırım Fonları, tasarruf sahiplerinin birikimlerinin finansal piyasalarda yatırımlar ile değerlendirdikleri yatırım araçlarından biridir. Tasarruf sahipleri katılma payları karşılığında Yatırım Fonuna sahip olabilirler. Katılma payı, yatırımcının fon portföyüne ortak olmasını sağlayan bir belgedir. Yatırımcı katılma payı fiyatından fonu satın alır. Katılma payı fiyatı, portföyde bulunan varlıkların değerle hesaplaması yapıldıktan sonra her iş günü itibariyle açıklanır. Fon toplam değeri ise toplam pay sayısına bölünerek birim katılma payı fiyatı ortaya çıkar. Tüm fonların katılma pay birim fiyatlarını Türkiye Elektronik Fon Alım Satım (TEFAS) platformundan takip edebilirsiniz.