Share This Article
Altın fiyatlarının ABD doları ve hisse senedi getirileri ile ‘’ters yönlü’’, enflasyon ve petrol fiyatları ile ‘’pozitif yönlü’’ ilişkiye sahip olduğunu gösteren çalışmalar olmakla beraber; ‘’altın – enflasyon’’ ve ‘’altın – petrol’’ ilişkisinin gücünün incelenen döneme göre farklılık gösterdiği görülmektedir.
ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın
Altın fiyatlarını etkileyen 8 önemli faktör vardır.
1. Para politikası ve Fed konuşmaları
Faiz oranları, altın fiyatları üzerinde “fırsat maliyeti” olarak bilinen bir faktör nedeniyle büyük bir etkiye sahiptir. Fırsat maliyeti, bir yatırımda, bir başkasında daha fazla kazanç elde etme potansiyeli için, yakın garantili bir kazançtan vazgeçme fikridir. Geçmiş dönemlere yakın olan faiz oranları ile tahviller, bazı durumlarda, ulusal enflasyon oranından daha düşük nominal getiri getirmektedir. Bu nominal kazançlar ancak gerçek para kayıplarına yol açar. Bu durumda altın cazip bir yatırım fırsatı haline gelir. Diğer bir deyişle, yatırımcılar daha yüksek garantili bir getiri elde etmeleri sebebiyle borç verme oranlarının yükselmesi nedeniyle daha fazla altın alacaktır.
Fed’in konuşmaları da altın fiyatlarını hareket ettirebilir. Yıl içinde sekiz kez toplanan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ABD ekonomisinin durumunu ve para politikasının geleceğini belirler. FOMC, yakın gelecekte faizlerin yükselebileceğine işaret eden bir tavır alırsa, altın devam eden faizli varlıkların fırsat maliyeti arttığından, satış yönlü tepki verme eğilimindedir. Ancak, FOMC faiz oranlarının sabit tutmayı planladığını öngörüyorsa, altın yerine faiz bazlı varlıkların fırsat maliyeti düşük olduğundan, altın fiyatları yükselme eğiliminde olacaktır.
2. Ekonomik veriler
Altın fiyatlarını etkileyen bir faktör de ABD ekonomik verileridir. İş raporları, ücret verileri, üretim verileri ve GSYİH büyümesi gibi daha geniş tabanlı veriler gibi ekonomik veriler, Fed’in para politikası dolayısıyla faiz kararlarını belirlemeye yardımcı olurken altın fiyatlarını etkileyebilir.
Daha güçlü bir ABD ekonomisi – düşük işsizlik, istihdam artışı, üretim artışı ve % 2’yi aşan GSYH büyümesi – altın fiyatlarının daha düşük seviyelere çekilme eğiliminde olmasına neden olur. Güçlü ekonomik büyüme, Fed’in para politikasını sıkılaştırmak için bir harekete geçebileceğini ve böylece yukarıda tartışılan fırsat maliyeti dinamiğini etkileyebileceğini ima etmektedir. Daha zayıf iş büyümesi, artan işsizlik, imalat verilerinin zayıflaması ve GSYİH büyümesinin alt sınırı faiz oranlarında bir güvercin yaklaşım Fed senaryosu oluşturabilir ve altın fiyatlarını artırabilir.
3. Arz ve talep
Basit arz ve talep ekonomisi, fiziksel altın fiyatlarını da etkileyebilir. Herhangi bir mal veya hizmette olduğu gibi, kısıtlı veya düşük arz ile artan talep, bu mal veya hizmetin fiyatlarını daha yüksek çekme eğilimindedir. Tersine, durgun ya da zayıf talep ile bir mal veya hizmetin aşırı arz fazlası fiyatları aşağıya çekebilir.
Dünya Altın Konseyi’ne göre, 2016 yılının ilk yarısında altın talebi % 15 artışla 2.335 tona yükseldi. Yatırım talebi 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine %16’ya yükseldi. Ancak altın arzının ilk yarıda sadece % 1 arttığı görülüyor. Artan talep ve kısıtlı arz, altın fiyatlarının daha da yükselmesine neden olur.
4. Enflasyon (+)
Altın fiyatlarını etkileyebilecek dördüncü bir faktör enflasyon ya da mal ve hizmetlerin yükselen fiyatıdır. Bir garantiden uzak olsa da, yükselen ya da daha yüksek enflasyon seviyeleri, altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkmasına neden olurken, daha düşük enflasyon ya da deflasyon seviyeleri altın üzerinde etki yapar.
Enflasyon neredeyse her zaman ekonomik büyüme ve genişlemenin bir göstergesidir. Ekonomi büyüdüğünde ve genişlediğinde, Fed’in para arzını genişletmesi yaygındır. Para arzının genişletilmesi, mevcut her parasal notun değerini dolaşımda seyrelterek, altın gibi algılanan değer deposu olan varlıkları satın almak için daha pahalı hale getirir. Bu nedenle, parasal arzın hızla artmasını sağlayan niceliksel gevşeme programlarının, fiziki altın fiyatları açısından pozitif olduğu görülmüştür.
5. Para birimi hareketleri (-)
Paranın hareketi – özellikle ABD doları, altın fiyatı dolar cinsinden olduğundan – başka bir güçlü etkileyicidir. Düşen bir ABD doları, altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkma eğilimine girmiştir, çünkü dünyadaki diğer para ve emtialar dolar düştüğünde değer kazanmaktadır. Aksine, ABD ekonomisinin büyümesi nedeniyle güçlenen bir ABD doları geliyor. Aynı zamanda altın fiyatlarından altın fiyatlarını aşağı çekiyor ve ABD doları ters bir ilişki var. 2016’da daha zayıf ABD doları, altın fiyatlarının daha yüksek seviyelere çıkmasında çok önemli bir rol oynamıştır.
6. Belirsizlik (+)
Son olarak, geniş belirsizlik faktörü altın fiyatlarını etkileyebilir. Burada, altını taşıyabilecek belirsizliği mükemmel şekilde kuşatan özel bir faktör yoktur, ancak politik belirsizlik ve / veya istikrarsızlık muhtemelen en iyi örnektir. Açıkça belirtmek gerekirse, borsa kesinlik kazanır ve genellikle altın fiyatlarının düşmanıdır. Brexit’in ABD’de 45’inci cumhurbaşkanı olacak İngiltere ve Avrupa için nasıl ortaya çıkacağını ve Orta Doğu’daki terörist tehditlerin nasıl ele alınabileceğini bilmemek, küresel büyüme belirsizliğine ve yükselen altın fiyatları. Yatırımcıların akılda tutması gereken tek şey, belirsizliğin bu diğer noktaların çoğu gibi ölçülebilir bir istatistik olmamasıdır. Yatırımcıya bağımlı olan tamamen psikolojik bir faktördür ve bir olaydan diğerine farklılık gösterebilir.
7. Parasal genişleme (+)
Parasal genişleme, para arzını artırmak için menkul kıymet alımına yönelik merkez bankası stratejisini ifade eder. Finansal kurumları parayla doldurarak, Federal Rezerv gibi bir merkez bankası, bankaları daha fazla para borçlandırmaya ve para arzını artırmaya teşvik etmeyi umuyor. Bu stratejiyi uygulayan diğer merkez bankaları İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’dır. Daha büyük bir para kaynağı faiz oranlarını aşağı çeker, bu da yatırımcıları düşük fırsat maliyeti nedeniyle altın almaya teşvik edebilir.
8. Devlet Rezervleri (+)
ABD Merkez Bankası gibi merkez bankaları altın ve kağıt paralarını rezerv olarak tutuyor. Aslında, Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkeleri rezervlerinin büyük bir kısmını altın olarak tutuyor ve son zamanlarda bu rezervler için daha fazla altın alıyorlar. Altın tutan diğer ülkeler arasında Fransa, Almanya, İtalya, Yunanistan ve Portekiz bulunmaktadır. Bu merkez bankalar sattıklarından daha fazla miktarda altın almaya başladığında, altın fiyatlarını artırıyor. Bunun nedeni, para arzı arttıkça ve mevcut altının daha az kıt hale gelmesidir.
Siz de Altın Fiyatları üzerinden kazanç sağlayabilirsiniz. Üstelik Forex ve VİOP piyasalarında iki yönlü yani yükselmesini bekliyorsanız alış ya da düşüş bekliyorsanız satış yönünde işlem yaparken, kaldıraç etkisi ile düşük teminatlarla gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda internet erişimini olan her yerde dilerseniz mobil uygulamalar ile zaman ve mekân sınırı olmaksızın özgürce yatırım yapmanın kolaylığından yararlanabilirsiniz.