Yatırımcıların var olan altın birikimlerini değerlendirmek ya da altın tasarrufunda bulunmak üzere bankalarda açtırmış olduğu hesaplara Altın Hesabı adı veriliyor. Altın hesaplarını iki başlık altında inceleyebiliriz. Birincisi yatırımcıların yastık altı diye tabir ettiği ve elinde bulunan bilezik, kolye, çeyrek, cumhuriyet altını vb. ziynet eşyalarının banka altın eksperlerince değerlendirerek karşılığında altın tutarı payı kadar açılan hesaplar. Diğeri ise yatırımcının önceden fiziksel altını bulunmasa da tasarruf ve yatırım amacıyla Türk Lirası, Dolar, Euro ya da herhangi bir döviz gibi, gram cinsinden açtırabileceği Altın Mevduat birikim hesapları şeklindedir.
[toc]
Fiziksel altınlarını banka altın hesabında değerlendirmek isteyen yatırımcılara bankaların altın eksperleri bankanın ilan ettiği gün, banka şubelerinde değer tespiti yapıyor. Altın hesabı yatırımcısı elindeki bu ziynet eşyalarının değeri kadar altın hesabı açtırmış oluyor. Altın hesabında bankalar altın hesabı için ayrıca faiz imkanı da sunuyor. Böylece yatırımcılar birikimlerini altın olarak saklarken altınlarının toplam değeri üzerinden faiz geliri de elde ediyor.
Altın Hesabının Avantajları
Altın yatırımcıları açmış oldukları altın hesabı ile yastık altında sakladığı tasarruflarını çalınma, değer kaybı, yıpranma gibi risklere karşı koruma altına alırken aynı zamanda faiz geliri de elde ediyor. Ayrıca altın varlıklarını banka kasasında saklayan yatırımcılar kasa hizmet maliyetini ödemekten kurtuluyor. Yatırımcıların asıl beklentisi olan Altın fiyatlarındaki değer artışı yaşanması durumunda değer artışı kadar kazancı da elde edilmiş oluyor.
Altın Hesabının Dezavantajları
Yatırımcıların beklentisinin tersi olan Altın fiyatlarındaki değer kaybı yaşanması durumunda değer kaybı kadar hesapları zarara uğramış oluyor. Sadece yükseliş beklentisi içinde olan yatırımcılar değer kayıplarından kazanç elde edemiyor.
Ayrıca altın alım ya da satım işlemleri sırasında oluşan alış satış farkı nedeniyle yüksek maliyete katlanmak zorunda kalıyor. Bu makas özellikle fiyatlarda oluşan dalgalanmalarda daha da fazla açılıyor.
Yatırımcı altın hesabındaki altınlarını bozdurmak veya ilave yatırım yapmak istediğinde altın hesabı sunan bankalar mesai saatleri dışında hizmet veremiyor. Bu nedenle yatırımcılar altın fırsat ve risklerine karşı korunamıyor. İnternet üzerinden mesai saatleri dışında işlem imkanı veren bankalarda alım ve satım fiyatları arasında çok ciddi fiyat farkı uyguluyor.
Altın Hesabının Alternatifi Ne Olabilir?
Peki yatırımcılar için altın hesabının avantajlarını elde ederken dezavantajlarından koruyacak alternatif yatırım aracı olabilir mi?
Türev Piyasalar sayesinde altın fiyatlarındaki hem yükselişlerden hem de düşüşlerden gelir elde etmek ve alım – satım arasındaki maliyetini minimum seviyelere düşürmek mümkün. Üstelik bu piyasalarda işlem saatleri çok daha uzun VİOP’da 09.30 – 18.15 saatlerinde işlem yapabilirken, Forex piyasalarında 5 gün 24 saat işlem yapabilme imkânına sahipsiniz.
Türev piyasasında altın yatırımcısının ilgisini çeken önemli fark ise, küçük birikimlerin de altın hesaplarından faydalanmasını sağlayan kaldıraç özelliğidir. Altın enstrümanında işlem yapmak isteyen yatırımcılar, varlıklarının yaklaşık 10 katına kadar işlem açabilme şansına sahiptir. Örnek vermek gerekirse 1 gram altın fiyatının 150 TL olduğunu farz edelim. Siz türev piyasaların özelliği olan kaldıraç etkisinden yararlanarak 150 TL’nizle ile 10 gram altın yatırımı gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda getiri ve risk de 10 gram Altın fiyatı üzerinden elde edilecektir.
Piyasaların bir başka özelliği de tüm işlemlerimizi online olarak hatta mobil uygulamalar ile tek tuşla piyasaya bağlanarak günün her anında gerçekleştirebilirken portföyünüzü istediğiniz her yerden yönetebiliyor olmanızdır.
Siz de Yatırım Dünyasında Türev Ürünler ile Küresel Altın Yatırımcısı olabilirsiniz. Altın fiyatlarındaki yükseliş ve düşüşlerden yararlanarak portföyünüzü büyütebilirsiniz. Kaldıraç etkisi ile küçük tutarla bile yüksek getirileri yakalama fırsatını değerlendirebilirsiniz.