Share This Article
Emtia; ticari alıp satılabilen mal demek. Bu ürünleri uluslar arası piyasada alım satımı yapılarak fiyat farkları oluşmaktadır. Yatırımcılar bu ürünleri alarak yükseliş beklentisi ile pozisyon taşıyıp yükselince satarak kar elde etmektedirler.
Vadeli işlem opsiyon borsasında: emtia pazarında altın, pamuk, buğday, elektrik ayrıca döviz işlemleri de yapılabilmektedir.
Forex piyasasında doğal gaz, petrol, paladyum, şeker, pamuk, bakır, dolar alınıp satılmaktadır.
2017’de emtialar içinde en çok kar edenler arasında %42 ile paladyum gelmektedir. Dolarını geçen yıl tutan yatırımcılar %1 kazandı.
Paladyumun Özellikleri
Platin ile beraber bulunur.
Platin madeni en çok Brezilya da vardır.
En önemli özelliği iyi gaz absorbe edicidir.
En değerli üçüncü metaldir.
Beyaz altın olarak da bilinir.
Paladyumun yükselişini teorik bilgiyle desek ki %75’i sanayi sektöründe kullanılıyor sanayi ve otomobil sektörü geliştiği için Paladyum %42 arttı dersek. Karşıt düşünce derki neden Platin %3 arttı.
Emtialar içinde 2017’de rekor kıran %42 artışla Paladyum oldu. Dolar yatırımı yapanlar %1 kazandı.
Yatırım yaparken tüm ürünleri analiz ederek yatırım yapmak gerekir. Platin fiyatı hakkında detaylı bilgi
Bakır fiyatları ile Altın fiyatları 2017’de gösterdikleri performans ile 2017 yılının zirvesindeki seyrini sürdürmeye devam ediyor. Bakır fiyatları yılbaşından bu yana %20 artış sağlarken, Altın Ons fiyatları ise %13 getiri sağladı. Yüzdesel anlamda ilk 8 aylık dönemde Bakır fiyatları bir miktar daha fazla değer kazanmış olsa dahi, yıl sonuna kadar ki kalan süreçte, siyasi-politik- jeopolitik riskler fiyatlamalarda önemli değişimleri beraberinde getirebilir.
Kuşkusuz Dolar para birimindeki zayıflık Altın Ons fiyatlarının yükselmesindeki en büyük temel kaynağı oluşturmakta. Dolar Endeksi 2017 yılının hemen başında 103.80 seviyesini gördükten sonra yıl boyunca gevşemeye devam etti. Ağustos ayının başında 93.35 seviyesine kadar inen Dolar Endeksinde, Dolar’ın küresel çapta değer kaybettiği gözlemlenmekte. Özellikle Dolar, Euro karşısında bu yıl boyunca azımsanmayacak derecede değer kaybetti ve EURUSD paritesi 1.04’lü seviyelerden 1.19’a kadar yükseldi. Küresel yatırımcılar, Dolar’ın yerine güvenli liman olarak Altın’ı tercih ederek 2017 yılının başında $1150 olan Altın Ons fiyatları yılın ilk 8 ayında %13 primlenerek fiyatların $1300 dolara kadar yükselmesini sağladı. Tabi Altın’ın güvenli liman olarak tercih edilmesinin altında önemli temel sebepler yatmakta. 2016 Kasım’da ABD’de ki seçimlerden Trump’ın başkan olarak çıkması, bazı konjektürlerin de değişimini tetikledi. Trump ekonomisi fazla değerli Dolar’ın ABD ekonomisi için iyi olmayacağını ve buna göre politika oluşturmaya başlaması, küresel yatırımcıların da Dolar satışlarını hızlandırdı. Ayrıca Avrupa bölgesinde yılın ilk yarısında gerçekleşen bir çok seçim ile siyasi belirsizliklerin ortadan kalkması, Euro para biriminde rahatlamaya neden oldu. Diğer taraftan siyasi-politik gerginliklerin özellikle ABD- Kuzey Kore hattında iyice gerginleşmesiyle birlikte jeopolitik risklerin artışı, Dolar satan kürsel oyuncuların Altın’a yönelmesini sağladı.
Bakır fiyatları ise son haftalardaki yükselişlerle birlikte iki yılın zirvesine ulaşmış durumda. 2017 yılı başında $2.4975 seviyesinde olan Bakır fiyatları, gelinen son noktada 2.9860 seviyesi ile $3 sınırından işlem görmekte. Yılın ilk 8 aylık periyodunda %20 değer kazanan Bakır fiyatlarında son fiyat artışlarının tetikleyicisi ise Çin’den gelen talep artısının devam edeceğine ilişkiler beklentiler oluşturmakta. Çin’in ayrıca 2018 sonundan itibaren hurda bakır ithalat yasağını kısmen kaldıracağına ilişkin söylentiler, fiyatlardaki yükselişi hızlandıran temel sebepler arasında gösterilmekte. 2017 yılı başında Bakır fiyatlarında uzun süre yükselişleri tetikleyen en büyük sebep ise Şili bakır madenlerindeki grev kaygılarıydı. Şili, dünyanın en büyük madenlerine sahip olmakla birlikte rezervler bakımından da önemli paya sahip olan bir ülke konumunda. Çin ise bakır arzının hemen hemen yarısını karşılayan bir ülke konumunda. Dünya’da ki bakır talebinin yarısını karşılan Çin’de ki PMI rakamları Bakır fiyatları için oldukça önem taşıyor. Çin’in büyüme rakamlarındaki hızı ise bir diğer yakından takip edilen veri olarak ön plana çıkıyor.
Son olarak Altın fiyatlarındaki yükselişin Bakır fiyatlarına da direkt olarak etkisi olduğundan söz edebiliriz. Bakır ile Altın arasındaki pozitif korelasyon büyük resimde devam ediyor. Her ne kadar dönem dönem ayrışmalar olsa dahi büyük resimdeki trendlerdeki paralellik aynı oranda süreklilik arz ediyor. Teknik anlamda grafiklere bakıldığında ise bu yılın geri kalanında yükseliş ivmesi devam etme potansiyelini sürdürüyor. 2015 ve 2016 yılları boyunca dip çalışması yapan Altın ve Bakır fiyatlarında 2017 yılındaki yükseliş beraberinde 2018 yılında uptrendin devamını da tetikleyebilir.