Share This Article
Bitcoin, dünyanın ortak para birimi olarak kullanılmaya en yakın yeni nesil dijital para birimi olarak gündemden düşmüyor. Günümüzün dijitallleşen dünyasında kriptopara teknolojisine artan ilgi hızlanarak büyümeye devam ediyor. Kriptopara dijital dünyasında Bitcoin merkezileşmeyi başardı. Bunun arkasında ise Bitcoin’ın mekanik alt yapısının sağlam temellere oturmasında kaynaklanıyor. Bitcoin Madenciliği (Mining), Bitcoin Blok zincirleri (Blockchain), Bitcoin Uygulama, Yazılım Platformları ve Networkler ile birlikte, Bitcoin politikası ve düzenlemeleri Altcoinler ve Kripto Para ekosisteminin de oluşmasını sağladı. Bitcoin ve Altcoinler hızla yayılmaya başlayınca, yaratıldıkları tarihten itibaren geçtiğimiz zaman periyodunda muazzam değer artışları kaydedildi. Ancak bir çok uzmana göre Bitcoin de dahil olmak üzere yüzlerce Altcoin’in için halen büyük değerlenme aşamasının henüz başındayız.
Bitcoin, kripto paralar da başı çekiyor. Ancak Altcoin olarak adlandırılan yüzlerce alternatif kriptoparalar bir taraftan yaratılmaya devam etmektedir. Bitcoin, şifrelenmiş bir kod dizini kullanmaktadır. Bu alana ilginin artması, bu işle ilgili donanımlarında üretilmesine sebebiyet vermiştir. Şifrelerin zorlukları arttıkça farklı bitcoin türevlerinin türetilmesine yol açmıştır. Farklı algoritma yapısına sahip olan yeni şifrelenmiş Altcoin kriptoparaları, Bitcoin kaynak kodlarından esinlenerek yaratılmışlardır. Dolayısıyla bir çok Altcoin, Bitcin’den farklı çözüm teknolojisi getirerek kendilerine ait bir topluluk yaratmaya çalışmaktadır. Bitcoin ve Altcoinlerin bu derece ilgi görmesi zamanla kendi borsa yapısının kurulmasını sağladı. Türkiye’de ve Dünya’nın farklı ülkelerinde Bitcoin ve altcoinleri almak içi borsalar kurulmuştur.
Bitcoin
Coin borsalarında en popüler ve en fazla işlem hacmi ile Bitcoin başı çekiyor. Dünyada ki değerli madenlerin Altın’ı olarak kabul edilmektedir. Merkezi yönetimi olmayan Bitcoin, networkler sayesinde dolaşımda bulunuyor. Şu an 16.5 Milyon arz ile coin borsalarında işlem görmekte ve gelecekte en fazla 21 Milyon maksimum arzının olaması bekleniyor. Bitcoin geçtiğimiz günlerde 50 Milyar Dolar toplam piyasa değerine kadar ulaştı. BTC ile alakalı Bitcoin Nedir sayfamızdan ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz
Litecoin
Scrypt şifreleme algoritması ile Sha-256 şifreleme türünü kullanan Litecoin, günümüzde ikinci büyük şifrelenmiş para birimi olarak kabul edilmektedir. Dünyadaki değerli madenler ile karşılaştırıldığında Litecoin, madenlerin Gümüş’ü olarak tanımlanmaktadır. Şu an 52 milyon arz ile gelecekte 84 milyon arz coine kadar ulaşması bekleniyor. Google çalışanı Charles Lee tarafından yaratılan Litecoin projesi beraberindeki 6 software geliştiricisi tarafından geliştirilerek geniş kitleler tarafından desteklenmeye devam ediliyor.
Ethereum
Ana güç kaynağı ETH (kripto para) olan bir kripto işlem sistemidir. Bitcoin’in blockchain mantığını kullanır. ancak Bitcoin şifreleme sisteminden ayrı olarak kendine has bir yazılım dili kullanarak yazılım protokolleri geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Dünyadaki değerli kaynakların Petrol’ü olarak kabul edilmektedir. Şu an 93 milyon arz ile işlem gören Ethereum’un gelecekte ne kadar arza ulaşabileceği henüz kestirilemiyor.
Ripple
Ripple eş zamanlı küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanmaktadır. Ödemeleri kolaylaştırmak amacıyla uluslararası transferlerin olabildiğince en düşük maliyet ve en hızlı şekilde gerçekleştirme alt yapısını sağlamaktadır. Özellikle bankacılık sektörü konu para transferi olunca Ripple projesi ve sistem altyapısıyla ile yakındna ilgilenmekte. Ripple ağına dahil bankalar birbirleri arasında çok düşük masraf ile para transferi gerçekleştirebilmektedir. Bitcoin’e göre 3bin kat daha az masraflı. Ripple’da aktarılan fonlar 5-10 saniye içerisinde karşı tarafın hesabına geçebilmekte. Günümüzde ki finansal sistemde bankalararası para transferlerinin 2 ile 4 iş günü içerisinde gerçekleştirildiğini düşündüğümüzde sürecin ne denli kısaldığını görebiliyoruz. Ripple ağı ile global piyasada bankacılık sistemindeki EFT ve havale sistemlerinde yaşanan sorunun kökünden çözümü için nimet olarak gösteriliyor.
Diğer Kripto Paralar
Kripto Para (Cyrptocurrency)’ların piyasa kapasitesi ve işlem hacmi sıralamasına göre kripto para borsası verilerini istatistiki anlamda bir çok kaynaktan izleyebilmek mümkündür. Yüzlerce Altcoin’i bu kaynaklardan takip edebilirsiniz. Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve Ripple’ın yanı sıra son dönemde işlem hacmi giderek artan Dash, Stellar, NEM, IOTA, Monero, DigiByte, Nxt, EOS, Stratis, BitConnect, BitShares, Zcash, Bytecoin, AntShares, Steem, Waves, Qtum, Tether, Golem, Augur, Gnosis, Siacoin, Iconomi, Dogecoin, Lisk, Factom gibi geleceğe yön verecek daha yüzlerce kripto para gündemde kalmaya devam edecektir.