Share This Article
Son zamanlarda çokça duymuş olabileceğiniz Bitcoin nedir diye merak ediyorsanız aşağıda ayrıntılı olarak açıkladık.
Bitcoin, Türkiye’de çok fazla bilinmese de yurt dışında paranın geleceği olarak tanımlanıyor. Türkiye’de de giderek tanınan bitcoin, dijital dünyaya uyumlu bir para birimi. Hatta bu para biriminin tam olarak tanımına; internete endeksli, hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadan dolaşıma girebilen sanal para birimi diyebiliriz. 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiş bu para birimi küresel piyasalarda, dolar ve euro’ya alternatif olarak lanse ediliyor. Bitcoin’in sembolü ฿, kısaltma ise BTC olarak biliniyor.
Özgür ve Teknolojik Para Bitcoin
Bitcoin’in en önemli özelliği merkez bankası da dahil, hiçbir devlet kurumu tarafından yönetilmiyor olması. Bu yüzden döviz hareketlenmelerinden asla etkilenmiyor ve hiçbir banka kullanıcının parasına ulaşamıyor. Onun değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor, düşünce değeri azalıyor. Bitcoin, sanalda dolaşımı olan bir para birimi olduğu için kişilere kimliklerini açıklamadan para gönderme olanağı sunuyor. İnternet üzerinden alışveriş ya da yatırım yapma şansı veren bu sistem, kimliklerinizi tamamen gizli tutuyor.
Bitcoin Nasıl Üretilir?
“Bitcoin ne demek?” Sorusundan sonra sorabileceğiniz en önemli soru da bu. Çünkü paralar devletler tarafından basılır ve Bitcoin’in devletlerle hiçbir ilgisi yok. Peki, bitcoin nasıl üretiliyor ve bunu kim yapıyor? Tabii ki bilgisayarlar. Bitcoin üretim işine madencilik (mining) deniyor. Sanal madencilik denen yol ile verilen 16 haneli bir şifreyi çözebilen bilgisayarlar Bitcoin kazanıyor.
Bitcoin Nasıl Kazanılır?
İlk olarak hiçbir ücret ödemeden, kolayca bir Bitcoin hesabı açmalısınız. Sanal cüzdanınızı (birden fazla sanal cüzdan oluşturabilirsiniz) oluşturduktan sonra, Bitcoin ağının işlemleri onaylaması amacıyla bilgisayarlara matematiksel işlemler yaptırmalısınız. Bitcoin için bilginiz kadar bilgisayarınıza da güvenmeniz gerekiyor. Çünkü Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. Bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o kadar iyi olur. Ayrıca sadece madencilik için özel olarak tasarlanmış sistemleri de satın alabiliyor veya kiralayabiliyorsunuz. Eğer bu konuda deneyimsizseniz, mevcut mining havuzlarına (Bitcoin havuzları da denir) katılıp geliri arttırabilirsiniz. Mining pool’ların sayısı oldukça fazla. Genel olarak bir bloktan elde edilen toplam gelir, havuza katılanlar arasında bir formüle bağlı olarak dağıtılır. Bir nevi diğer kullanıcılarla bilgisayarınızın güçlerini birleştirerek kazanmış olursunuz. Bitcoin almak için belirli bir kur üzerinden mevcut paranızla değiş tokuş (exchange) yapabilir veya direk olarak Bitcoin satan hali hazırdaki sistemlerden elde edebilirsiniz.
Bitcoin’in popüler olması ile birlikte bir çok kripto para da popülerlik kazandı. Ethereum, Ripple, Monero, Zcash gibi.
Bitconin Amacı
Orijinal Bitcoin teknik raporunda (Whitepaper) da belirtildiği gibi, Bitcoin, “online ödemelerin finansal bir kurumdan geçmeden, doğrudan bir taraftan diğerine gönderilmesine izin veren” dünyanın ilk “eşler arası elektronik nakit sistemidir”.
Kripto Para Alım Satımında Yapılan Hatalar
Kripto paraların merkezi olmadığından 7 gün 24 saat işleme açıktır. Hesap açmak için alt limit şartı olmadığı için küçük yatırmcıların ilgisini çekiyor. Kripto paralar yükselirken alım yapanların elde ettikleri karlar kulaktan kulağa yayılarak yeni alım satım yapacak kişileri piyasaya çekiyor.
Kripto ve tüm piyasalarda işlemlere başlamak için; Başkasını para kazanması sizin o piyasaya girmenize neden değildir. Başkasının para kaybetmesi sizin o piyasadan uzak durmanız için neden değildir.
Kripto paralar Türkiye’de henüz yatırım ürünü olmadığı için Alım Satım yapanlar olarak anlatıyoruz.
- Yapılan Hata: Fiyatı 1 Dolar altında olan kripto paraları ucuz sanmak ve kısa zamanda yükseleceğine inanmak. Türkiyede Hisse senedi piyasasında 1 TL altındaki hisselerden 60 kuruş olan hissenin değeri analiz edildiğinde 20 kuruş olabilir. Piyasada 3 katı fiyata işlem görüyor olabilir. Bu analiz kripto para piyasasında mümkün değildir. Hisse senetlerini aldığınız şirket iflas ederse değeri sıfır olur. Kripto para hisse gibi değildir. İşlem gördüğü zaman dilimi içinde 0.10 USD olan Kripto para 0.0010 Dolar olabilir.
- Yapılan Hata: Para yatırma çekme sürecinin işleyişi bilmeden piyasaya girenler. Yüksek para transfer masrafları ve işlem komisyonları ile karşılaştıklarında artık çok geç oluyor.
- Yapılan Hata: Yüksek dalgalanma olan piyasalar her yatırımcının psikolojisine uygun değildir. Kripto para alım satım yapanlar çok düşen fiyatlarda veya çok yükselen fiyatlarda ani karar vererek sermayelerini kısa zamanda kaybetmektedir.
- Yapılan Hata: Sosyal medyada çok konuşulan Kripto paraların söylentilerine kapılarak almak.
- Yapılan Hata: Çok fazla kripto para olduğundan, hesabında aşırı çeşitlilik yaparak toplamda para kazanacağını sanmak.
Bitcoin için gelecekte çok yüksek fiyata ulaşacağını söyleyenlerin ortak özelliği hesaplarında kripto para olmasıdır.
Alım satım yapanların psikolojisine göre hareket eden piyasada, şuan 23.092 USD olan Bitcoin gelecekte, 100.000 USD olabileceği gibi bunu yanında tüm alım satımcıların piyasadan çıkması ile 1 dolara düşme ihtimalinide göz önünde bulundurmak gerekiyor.