X

Borsa Dünyasının 5 Efsanesi

Libor skandalı ve London Whale Skandalı sizlere bir yerlerden tanıdık geliyorsa, borsanın gerçeklere ne kadar sıkı sıkıya bağlı olduğuna dair fikriniz var demektir. Yatırımcıların tüm çalışmalarının tamamen dibe çökmesine sebep olabilen bu tip olaylara karşı gerçekleri korumak önem taşır. Borsa dünyasının beş efsanesini daha yakından tanıyın, yatırımlarınızda daha sağlam adımlar atın.

  1. Hisse Senetlerine Yatırım Yapmak Bir Nevi Şans Oyunudur

Şans oyunu ve yatırım ikilisinin bir arada kullanılması, birçok kişinin yatırımdan vazgeçme sebepleri arasında yer alır. Borsanın şans oyunlarından uzak olduğu düşüncesini kavramak için öncelikle hisse senedi satın almanın ne anlama geldiğini bilmek gerekir. Hisse senedi bir değerli evraktır. Elinde hisse senedi bulunduran kişi, hisse senedini almış olduğu şirketin karıyla para kazanır ve zararıyla da para kaybeder. Kısacası hisse senedine sahip olduğunuz şirketin ortaklarından biri de siz olursunuz.

  1. Borsa Sadece Zenginlere ve Broker’lara Özel Bir Kulüptür

Piyasada olan her harekete karşı bir pozisyon alınabilir. Eskiden belki sadece özel kişilere açık bir piyasa iken, günümüzde herkesin rahatça dahil olabildiği kazançlı bir piyasa haline gelmiştir. Borsa dünyasında önceden tüm araştırma araçları ve veriler yalnızca varlıklı kesim ve broker’lara açıktı, şimdi ise tüm bireylerin kullanımına açık hale getirilmiştir.

  1. Düşen Melekler Sonunda Geri Yükseliş Gösterecektir

Bu efsane, diğer efsanelere oranla biraz daha ilgi çekicidir. Fakat bu söz çok da gerçekçi değildir. Çünkü 50. haftanın sonunda da en düşük seviyede olan hisse senedini alıp yükselişe geçip zirveye çıkmasını beklemek ancak hayal olacaktır. Fakat yatırımcıların düşünme şekli farklıdır. 5 dolardan 10 dolara yükselmiş bir hisse senedi almak yerine 50 dolardan 10 dolara düşmüş bir hisse senedi almayı tercih eder. Çünkü yatırımcılara göre düşüşteki hisse senedi, yine eski seviyelere geri dönecektir. Fakat burada uygulanması gereken amaç, uygun fiyattan iyi şirketlerin hisse senetlerini almak olacaktır.

  1. Yükselen Hisse Senetleri Mutlaka Düşer

Yaşamımızda bulunan tüm fizik kurallarını borsa dünyasında uygulayamayız. Yani hisse senetlerini belli bir süre sonra aynı seviyelere çekecek bir yer çekimi gücü bulunmamaktadır. Çünkü hisse senedi, bulunduğu şirketin bir dışa yansımasıdır. Yükselen hisse düşüş yaşayabileceği gibi çok daha üst seviyelere de çıkabilir.

  1. Az Bilgi Hiç Bilmemekten Daha İyidir

Borsada iş yapan bireysel yatırımcıların paraları ile ne yapmaları gerektiğini bilmeleri gerekir. Yani görevini iyi yapan yatırımcılar, işlerinde başarılı olabilirler. Paranız ile neler yapacağınızı bilmiyorsanız bu durumda bir danışmandan faydalanarak doğru bilgiye ulaşabilirsiniz.

Related Post