X

Borsa Piyasasına Adım Atmadan Önce Bilinmesi Gereken Temel Kurallar

Birikimlerinizi değerlendirebileceğiniz kârlı bir piyasa olan borsa, yasal ve güvenli bir piyasadır. Çoğu kişinin belleğinde karışık bir yatırım aracı olarak kalan borsa, günümüz olanakları kullanıldığında ve iyi analiz edildiğinde yatırımcıya avantajları ile birlikte gelir.  Bu piyasayı araştırdıktan sonra, birikimlerini borsada değerlendirmek isteyen bir yatırımcı adayı iseniz dikkat! İlk yatırım deneyimini yaşamadan önce sorgulamanız gereken durumlar, dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken kurallar var.

Sermayenizi Korumayı ve Yönetmeyi Öğrenin

Çok çalıştığınız ve belki de zor şartlarda biriktirdiğiniz paranızı korumayı öğrenmenizde yarar var.  Günlük hayatta harcamalarınıza, nakdinizi nasıl değerlendirdiğinize ve para biriktirme yöntemlerine dikkat edin. Borsa piyasası için bu söylediklerimiz önemlidir çünkü finans piyasalarının temel amacı anaparayı koruyup, üstüne kazanç eklemektir. Paranızı günlük hayatta yönetebilme yeteneğine sahipseniz, borsa piyasasında işiniz oldukça kolay olacak demektir.

Tüm Yatırım Araçlarını Tanıyın

Borsa piyasasında yatırımcıya seçim yapma şansı tanıyan çeşitli yatırım enstrümanları bulunur. Bu yatırım seçeneklerinden birkaçını seçebilirsiniz. Fakat bu seçimleri yaparken, tüm yatırım araçlarını araştırın ve bu araçları tanıdığınızdan emin olun. Hangi yatırım şeklinin sizin için mantıklı bir seçim olduğunu saptayın. Bu saptamalarla birlikte ilgi alanlarınızı da kullanın. Mesela; hisse senedi yatırımlarında bildiğiniz şirket ya da fikir yürüteceğiniz sektörleri tercih edin. Böylece, şirketin gelecek başarıları ya da başarısızlıkları hakkında öngörüleriniz olacaktır.

Hedeflerinizi Belirleyin Yatırım Stratejinizi Oluşturun

Yatırım yapmadan önce, ilerisi için bu piyasadan beklentilerinizi sorgulayın.  Hedefiniz elbette çok para kazanmak olacaktır fakat bunun için risk mi almak istiyorsunuz yoksa küçük kazanımlarla sürdürülebilir başarılara mı imza atmak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı sizde saklı. Bir an önce karar verin. Kararınız sonucunda, nasıl hareket edeceğinizi konu alan yatırım stratejinizi oluşturun ve bu stratejiye genel olarak sahip çıkın. Duyumlar ile hareket etmekten kaçının.

Küçük Başlayın

“Borsaya ne kadar parayla girilir?” sorusuna cevap arıyorsanız, buraya dikkat! Kazançlı bir yatırım enstrümanı olan borsada, risklerin de olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Belli bir deneyim edinmeden önce yatırımlarınızı yüklü meblağlarla yapmamaya özen gösterin. İlk alımlarınızı, küçük miktarlarda ve fazla hareketli olmayan hisselerle yapın. Küçük hacimli işlemler, deneyiminizi arttırmak için kaçırılmaz bir fırsat olacaktır.

Related Post