Share This Article
Hafta başından itibaren özellikle petrol fiyatlarında yaşanan sert geri çekilmeyle birlikte küresel bazda aşağı yönlü risklerin artması, piyasalarda satış baskısını artırdı. Bu doğrultuda Asya piyasalarına baktığımızda düşen petrol fiyatlarının yaratmış olduğu baskının yanısıra Çin’in dış ticaret rakamlarında Kasım ayında da geri çekilme yaşanmış olmasıyla birlikte satışların devam ettiğini görüyoruz. Aynı şekilde düşen petrol fiyatlarının olumsuz yansımasını dün ABD piyasalarında da izledik. Önümüzdeki hafta FED’in faiz arttırımına gitme olasılığının artması da piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. 15 Aralıkta açıklanacak olan FED faiz kararı öncesinde Dolar Endeksinde düzeltme hareketi sonrasında toparlanmalar yaşandığı görülüyor.
Çin’de Dış Ticaret Zayıf Görünümünü Sürdürüyor
Çin’de Kasım ayında da dış ticaretteki aşağı yönlü ivme devam etti. Çin’in ihracatı Kasım ayında dolar bazında yıllık yüzde 6.8 oranında gerileme gösterirken İthalat ise yüzde 8.7 oranında düşüş kaydetti. Açıklanan rakamlarla birlikte Çin’de ihracat düşüşünü beşinci aya taşımış oldu. Aynı zamanda ithalatta da geri çekilme 13 aydır devam ediyor.
İç Piyasada Rusya Sonrası Çin Etkisi
İç piyasada ise petrol fiyatlarının düşmesi enflasyon ve cari açık görünümünü iyileştirse de bir yandan da düşen petrol fiyatlarının küresel bazda aşağı yönlü riskleri artırması nedeniyle risklerin devam ettiği görülüyor. Bu doğrultuda içeride, Rusya krizi kaynaklı olarak geçtiğimiz haftadan itibaren etkili olan jeopolitik risklerin yanısıra küresel risk kaynaklı temkinli fiyatlamaların da etkili olduğunu görüyoruz. Dolar/TL 2.91 seviyesi üzerinde güçlü görünümünü sürdürürken euro/TL paritesinde de eurusd paritesindeki yükseliş sonrasında fiyatlamalar 3.16 seviyesi üzerinde gerçekleşiyor. Borsa kanadında da geri çekilen Asya piyasalarına paralel bir şekilde satış baskısı hakim. BIST-100 endeksi 74 bin seviyesinin altında aşağı yönlü görünümünü sürdürüyor.