Share This Article
Öncelikle resme en uzaktan bakalım. İnsanlar tarafından kurulmuş bir ekonomik düzen ve bu düzenin doğru işlemesi için oluşturulmuş piyasalar var. Görünüşe göre hepsi uyumlu bir şekilde işliyor. Ama resme biraz daha yaklaşınca işler biraz karmaşıklaşmaya başlar. Kaotik bir şekilde gelen yığınla verinin işlenmesi, ekranlara düşmesi, sürekli düşüp yükselmesi ilk başta çözülemez bir bulmaca gibi gelebilir insana. Fakat insan, dokunduğu her yere bilinçli veya bilinçaltından getirdiği mesajını da yerleştirmektedir.
Bir iş görüşmesine gittiğinizde; hemen içeri alınmayabilirsiniz, önce bir masaya oturmanız rica edilebilir ve masada gözünüze bir şey ilişir? Bir kalem ve bir kağıt öylesine bırakılmış gibidir o masada. Aldanıp zaman geçirmek için kağıda bir kare veya üçgen çizer, birkaç da zikzak derken görüşmeye çağırılırsınız. Hem de arkanızda çok derin bir mesaj bırakarak. Hayatınızda bir düzen ve istikrar istediğiniz ama yakın zamanda inişler ve çıkışlarınızın çok olduğu gibi…
Elliot Dalga Teorisi Nedir?
Elliott Dalga Teorisi, 1930’lu yıllarda borsa verileri üzerinden gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda ortaya konmuştur. Temel olarak insanların bilinçli veya bilinçaltı etkiyle trendi yani baskın olan kitlenin psikolojisini takip etmesi olarak özetlenebilir. Peki başta bahsettiğimiz gibi kaotik bir sistemde bunun gerçekleşmesi mümkün müdür? Ya da şöyle soralım: Fizikten çok iyi bildiğimiz bir kanun borsada da karşımıza çıkar mı?
Etki-Tepki Kanunu
Etki – tepki yasasının borsada da geçerli olduğunu görmek gerçekten etkileyici bir durumdur. Buradaki tam karşılığı ise itici – düzeltici çiftidir. İtici etki altındaki hareketlere gelen düzeltici tepkiler de diyebiliriz. Bunların kendi içindeki düzene ise “dalgalanma” adı verilir.
3-5 Dalgalanmadan Ne Çıkar?
Bu dalgalanmalar hakkında yapılan araştırmalar, kendi içlerinde şu şekilde bir düzen izlediklerini ortaya koymuştur: Ana trend ile hareket eden itici bir dalgalanmanın iç düzeninde sürekli olarak 5 dalgalanma görülür. Bu ana trend yönündeki 5 itici dalgalanmaya da 3 adet düzeltici yani trende karşı yönde giden dalgalanmanın karşılık geldiği görülmüştür.
Bu 5-3 dalgalanması hareketinin devirli bir hareket olduğu, hareketin devir süresinin net olmamakla beraber bir araya getirilen bazı parametrelerle önceden tahmin edilebilir olduğu ve bir sonraki daha yüksek seviyeli 5-3 dalgalanması için 2 öncü dalgalanma oluşturduğu bilinmektedir.
Elliott Dalga Teorisi Nasıl Kullanılır?
Yatırımcının bir ana trend, akım veya dalgalanma devrini yakalayarak onunla beraber hareket etmesi, Elliot Dalga Teorisi’nin günlük piyasalardaki ticari kullanımına bir örnektir. Yatırımcının pozisyonunda bu trend veya dalgalanmanın düzeltmesi geleceğinin bilincinde bir şekilde değişikliğe gitmesi de teorinin kullanım alanları içindedir..