İktisadın temel prensibi arz ve talep üzerine kurulu olması gerçeğiyle bir ülkenin döviz kuru fiyatı da arz – talep dengesine göre belirlenir. Döviz kuru bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerine göre değerini gösterir. Arz kavramı ise bir mal veya hizmetin belirli bir piyasada belirli bir fiyattan satışa sunulmasıdır. Talep kavramı ise satın alma isteğiyle desteklenmiş satın alma gücünü gösterir. Kısaca örnek vermek gerekirse Avrupa bölgesinin para birimine olan talep fazla ise Euro değerlenir. Bunun yanı sıra Avrupa bölgesinde Euro arzı fazla ise para birimi değer kaybedecektir. Euro fiyatlarını değiştiren parametreleri incelediğimizde;
- Faiz oranları:Avrupa Bölgesi’nin para birimini etkileyen en önemli faktör faiz oranlarıdır. Merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmesi sonucu Euro para birimi değer kazanır. Faiz oranlarının düşmesi sonucu ise Euro para birimi yabancı para birimleri karşısında değer kaybeder.
- Enflasyon: döviz kuru, enflasyon ve faiz oranları arasında korelasyon vardır. Bir ülkede enflasyon oranı yüksekse piyasada likitide fazlası var demektir. Bunun sonucu olarak merkez bankası faizleri artırması gerekir. Faizlerin artması sonucunda enflasyon gerilemeye başlar ve dolayısıyla Euro para birimi değer kazanır. Enflasyonun çok düşük olması da istenen bir durum değildir. Ekonomide kabul gören enflasyon oranı %2 maksimum %3’ tür.
- Ödemeler dengesi: belirli bir dönem içerisinde Avrupa Bölgesinin diğer ülkeler ile yaptığı ihracat ve ithalat değerlerini gösterir. Ödemeler dengesi belirli aralıklarla (aylık / yıllık) belirlenir. Belirli dönem içerisinde bölgeye gelen mal miktarı bölge dışına çıkan mal miktarından fazla ise diğer bir deyişle ithalat ihracattan fazla ise cari açık vardır. Bu durumda Euro para birimi yabancı para birimleri karşısında değer kaybına uğrar. Bunun tam tersi söz konusu olabilir.
- Siyasi gelişmeler: Bölgede yaşanabilecek herhangi bir siyasi istikrarsızlık veya siyasi otoriteye sahip bir politikacının istifası yatırımcı açısından olumsuz görüntüye neden olur. Bundan dolayı para birimi olumsuz bir biçimde etkilenir. Bunun tam tersi olarak bölgede siyasal bir istikrar sağlanmışsa yabancı yatırımcılar için cazip konuma gelmesi ile Euro birimi değer kazanır.
- Spekülasyon: sermaye piyasalarında işlem yapan yatırımcılar kâr amaçlı Euro’nun değer kaybedeceğini düşünüyorlarsa satış yönlü işlem açabilir. Bundan dolayı para birimi değer kaybetmeye başlar.
Siz de Euro’nun Dolar ve Türk Lirası karşısındaki değer değişimlerine göre alış ya da satış yönlü işlem yaparak kazanç sağlayabilirsiniz. Üstelik Forex ve VİOP piyasalarında kaldıraç etkisi ile daha düşük teminatlarla bunu gerçekleştirirken aynı zamanda internet erişimini olan her yerde dilerseniz mobil uygulamalar ile zaman ve mekan sınırı olmaksızın özgürce alım satım yapabilirsiniz. Euro Hesaplama ile anlı euro tl ne kadar öğrenebilirsiniz.