Share This Article
Demek yatırım yapmaya karar verdiniz! Tebrikler!
Ancak yatırım maratonuna katılmadan önce iyice ısınmanız gerekiyor. Bunun için size birkaç yatırım egzersizi sıraladık. Yatırımlarınızı en doğru ve etkili şekilde yapabilmeniz için bu maddeleri mutlaka uygulamanızı öneriyoruz. İşte junior yatırımcının başlangıç listesi;
1 – Seminerlere ve Eğitimlere Katılın
Yatırım maratonunda hiçbir bilgiye sahip olmadan, sadece “kazanmak” içgüdüsüyle yola çıkarsanız, beklenmedik sonuçlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. O nedenle ilk olarak bu piyasada çarkın nasıl döndüğünü, piyasa terimlerini, işlem zamanlamalarını ve potansiyelinizi öğrenmelisiniz.
Hızlı gelişen bu piyasaları anlamanız, doğru analiz edebilmeniz ve doğru stratejiler üretebilmeniz için öncelikle aracı kurumların verdiği başlangıç eğitimlerine mutlaka katılmalısınız. Aynı zamanda Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bu konularla ilgili sıklıkla düzenlenen eğitim seminerlerine katılarak işin uzmanlarından birebir danışmanlık alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz.
2 – Kaynaklardan Faydalanın
Eğitim sürecinizi pekiştirmek için boş zamanlarınızda internetten faydalanın. İnternette bulunan yüzlerce eğitim videosu size kaynak olacaktır. Çeşitli profesyonellerin tasarladığı eğitim videolarındaki basit anlatımlar ve uygulamalar sayesinde yatırım işlemlerinin nasıl yapıldığını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Ardından öğrendiklerinizi uygulamaya geçirmeyi deneyin. Ancak piyasayı deneyimlemeniz sermayenizi riske atmanız anlamına gelmiyor. Sanal ortamda sizin gibi deneyim kazanmak isteyen yatırımcı adayları için hazırlanan birçok demo hesabı bulunuyor. Bu demo hesapları ile gerçek piyasa koşullarında, hiçbir sermaye kullanmadan, ufak antremanlar yapabilir, yatırım potansiyelinizi keşfedebilirsiniz. Hatta çeşitli ödüller dağıtan sanal yarışmalara katılabilir, kendi bilginizi ve yatırım becerenizi eğlenerek sınayabilirsiniz.
3 – İyi Bir Aracı Kurum Bulun
Türkiye yaklaşık 70-80 tane aracı kurum bulunuyor. Bu kurumlar arasından sıyrılan kurumlar ise güvenilirliği, profesyonelliği ve hedeflerinize uygunluğu ile aradan sıyrılıyor. Şunu aklınıza kazıyın. Aracı kuruluş ünvanı almak için gerekli lisans ve belgeleri almamış hiçbir kuruma güvenmeyin. Maalesef piyasada bu işi merdiven altı yapan birçok birey ve kuruluş mevcut.
Bu gibi güvenilmez yerlerden uzak durun ve özellikle danışacağınız kurumun gerekli lisans ve belgelerinin olup olmadığını öğrenin. Yatırımlarınız için sermayenizin emin ellerde olduğundan emin olun.
4 – Medya Organlarını Takip Edin
Hem Türkiye’de hem de dünyada, finans piyasalarını anlık olarak takip edebileceğiniz birçok ulusal televizyon kanalı ve televizyon programı bulunuyor. Ekonomi piyasasında neler oluyor, ne bekleniyor, ülkelerin ekonomiyi etkileyen gündemleri ne, mutlaka takip edin. Unutmayın, tüm finans piyasaları bu gelişmeler üzerinden ilerliyor. İlk zamanlar hepsine ara ara bakmaya çalışın. Bir süre sonra kendi favori kanallarınızı oluşturacaksınız.
Televizyon izlemeye vaktim yok derseniz, o zaman ekonomi haberlerini yine anlık olarak yayınlayan ve ardından geleceğe yönelik yorumlara yer veren web sitelerinden de faydalanabilirsiniz.
5 – Neye Yatırım Yapacağınızı Belirleyin
Eğitimleri aldınız, demo hesabında kendinizi denediniz ve bir aracı kurumunda hesap açtınız. Artık yatırım yapmaya hazırsınız. Şimdi ise ilk hedefiniz hangi yatırım ürünlerine yatırım yapacağınıza karar vermek. Neye yatırım yapacağınız aslında beklentilerinizle orantılı. Kendinize sorun, kısa vadede sonuç getiren Forex, fark sözleşmeleri ve vadeli işlemlere mi, yoksa uzun vadede kazandıran bonolar, tahviller ve hisse senetlerine mi yatırım yapacaksınız? Bu cevaplar sadece sizin beklentinize göre şekillenebilir.
İpucu: Tüm varlığınızı sadece bir ürüne yatırmak çok mantıklı değil. Portföyünüzü geniş tutun. Tüm paranızı tek bir işleme yatırmanız belki size büyük bir kar sağlayabilir, ama ya tam tersi olursa?… Bu gibi durumları yaşamamak için “damlaya damlaya göl olur” mantığında ilerleyerek küçük adımlar atarak ilerlemenizde fayda var.
6 – Stratejinizi Belirleyin
Şunu bilin ki hiçbir yatırımcı bu piyasaya girdikten 1 gün sonra zengin olmuyor. İşte bu nedenle belirli bir stratejiyle yapılan işlemler, uzun vadede her zaman daha iyi dönüşler sağlıyor. Kendinize yatırım yapmaya başlamadan önce şu soruları sorun;
Ben neye yatırım yapacağım?
Ben ne tip bir insanım? Risk alan mı, garantici mi?
Ne kadar sermayeyle yapacağım?
Sermayemin ne kadarını riske atacağım?
Beklenmeyen durumlarda nasıl hareket edeceğim?
Soruların cevabı sizin yatırım stratejiniz olacak. Ama şunu unutmayın, aynı strateji her koşulda işe yaramayabilir. Dünya piyasalarındaki gelişmeler her an stratejinizi değiştirmenizi gerektirebilir. Göreceksiniz ki zamanla durumlara göre strateji oluşturmaya başlamışsınız…
İpucu: Yatırım yapmadan önce temkinli olun. Paranızı ilk kez işleme sokacağınız için büyük değil, küçük adımlar atın. Küçük yatırımlar yaparak tamamen kar kazanmaya odaklanın.
7 – Psikolojinizi Test Edin
Yatırımcının psikolojik ve duygusal durumu yatırım miktarını ve dolayısıyla kazancını etkileyen en önemli faktör. Konu para olunca devamında stres geliyor. Bu nedenle yatırımcılar piyasalarda yaptıkları işlemlerden önce ve sonra büyük sorunlar yaşıyor ve endişelendiklerinde birbiri ardına hata yapmaya başlıyorlar.
Siz de sürekli kazanma umudu ya da kaybetme korkusu ile işlem yaparsanız, stratejiniz ne kadar iyi olursa olsun zarara uğrama ihtimaliniz yüksek oranda artacaktır. Yatırımlarınızı yönetirken uygulayacağınız bu adımlar stresinizi azaltacaktır;
Çevrenizdeki asılsız söylentilerden uzak durun.
Kazanç sağladıktan sonra yine kazanırım diyerek her işleme balıklama atlamayın. Temkinli davranın.
Kayıp durumlarında kabullemeyi bilin ama pes etmeyin.
Ne olursa olsun acele etmeyin. Kendinizi hazır hissettiğiniz ve emin olduğunuz zaman harekete geçin.