Share This Article
Nesnelerin internetine özel olarak uyarlanmış bir dijital para olan IOTA; blok zincir teknolojisinden kaynaklı sorunlara çözüm üreten ve gelecek vaat eden bir yenilik sunmaktadır.
Geçmiş dönemlerde Bitcoin’in hızlı bir şekilde değer kazanması başarısını ve blok zincir altyapısının uygulanmasının mümkün olduğunu kanıtlamıştır. Fakat blok zincir altyapısının, piyasadaki bütün dijital paraların geniş bir platform olarak kullanılmasına mâni oluşturan birçok probleme neden olduğu tespit edilmiştir. Bu problemlerden en önemlilerinden bir tanesi de işlem tutarı ne kadar olursa olsun, aynı tutarda işlem ücretinin alınmasıdır.
IOTA’nın Önemi
Nesnelerin interneti piyasasının büyümesine devam ettikçe, iki taraflı kullanımın ve kaynakların bölüştürülmesi gibi konularda önem kazanmaya başladı. Ayrıca nesnelerin interneti piyasasının kullanım şekilleri de değişkenlik gösterince, ufak miktarda yapılmakta olan işlemlerde hızla arttı. Ufak miktarlarda yapılan işlemlere ‘’mikro işlemler’’ denir. Bu işlemlerin sonucunda alınmakta olan işlem ücretleri, çoğu zaman gönderilen miktardan daha fazla olmaktadır ve bu da büyük bir saçmalık olarak görülmektedir. Blok zincir teknolojisinin sunmuş olduğu bu altyapı hizmetleri ile işlem ücretlerinin düşürülmesi ya da kaldırılması imkansızdır. Bunun sonucu olarak da birtakım sorunlar oluşmaktadır.
Nesnelerin internetine özel olarak uyarlanmış bir dijital para olan IOTA; blok zincir teknolojisinden kaynaklı sorunlara çözüm üreten ve gelecek vaat eden bir yenilik sunmaktadır. IOTA’nın sunduğu bu hizmetlerin altyapısını ‘’Tangle’’ ismi verilen teknolojidir. Tangle altyapısı hedefe yönelik, ölçeklenebilir ve kesinlikle devrim diye adlandırılabilecek bloğu olmayan dağıtımlı kimliktir. Tangle teknolojisi ile işlem ücreti alınmadan transfer etme imkânı sunulmaktadır. Uluslararası blok zincirin yerine, Tangle ismi verilen bu dolaysız metot kullanılmaktadır. IOTA’nın en büyük özelliklerinden biri de Tangle teknolojisi ile veri transferlerinin de yapılabiliyor olmasıdır. IOTA kullanıcılarına veri transferleri yapabilmesi için bazı alternatifler sunar. Böylece kullanıcılar kendi aralarında transfer yapmak istedikleri zaman gönderici ve alıcının cihazlarını birbirlerine güvenilir iletişim hatları ile bağlamaktadır. Tangle teknolojisi üzerinden yapılacak olan bütün transferler doğrulanır ve siber saldırıların hedefi olmaktan çıkar.