X

Yatırımcı Psikolojisi ve Uzak Durulması Gereken Davranışlar

Finans piyasalarının getirilerini araştırdınız ve sermayenize şöyle bir göz attınız. Başaranların hayatlarındaki değişimleri gördünüz, “Bu işi ben de yapabilirim” dediniz. Araştırmalarınızı yapıp, hangi piyasaya yatırım yapacağınıza karar verdiniz. Demo hesaplardan tecrübe edindiniz ve geniş bir piyasa analizi yaparak ilk yatırımızı yaptınız. Artık siz de bir yatırımcı oldunuz! Yaptığınız doğru hamleler ile kazanmaya da başladınız. Fakat yatırımcı olarak aslında risklerinde olabileceğini bir an aklınızdan çıkardınız veya çıkarmak istediniz. Kaybettiniz… Finans piyasalarına girdiğiniz için kendinizi pişman hissediyorsunuz değil mi? Yatırımcılığın tehlikeli bir şey olduğunu düşünüp, finans piyasalarından elinizi eteğinizi çekmeniz gerektiği kanısındasınız. Peki, kaybetme nedenlerinizi hiç sorguladınız mı? Yani tüm suçu piyasalara atmadan önce, kendinizi sorgulama ihtiyacı duydunuz mu?

ÜCRETSİZ DEMO YATIRIM HESABI
100.000$ Sanal Bakiye ile Gerçek Piyasa Koşullarında Yatırıma Başlayın

Piyasalarla İnatlaşmak

Aslında birçok yatırımcının psikolojisini oluşturan şey tam olarak budur. Kendi hatalarını görememek ve kendinden fazlasıyla emin olmak. Belirlediği stratejiden fazlasıyla emin olmak ve piyasalarla inatlaşmak yatırımcının hatalar yapmasına sebep olacaktır. Kendinden ve stratejisinden, hatta çevresindeki duyumlardan emin olan, hata yapma ihtimalini kendinde göremeyen yatırımcı, bir zaman sonra piyasalarla inatlaşmaya başlar. Kendi doğrularını yumuşatmaz ve piyasanın tersi bir stratejiyle devam eder. Fakat unutmayın ki piyasalar ve ortaya çıkan hareketlenmeler küreseldir. Piyasalara kendi doğrularınızı iletmek yerine, doğrularınızı piyasalara göre oluşturmanız daha akıllıca olacaktır.

Doğru Önsezileri Teknik Bilgi Oluşturur

Yatırım bir karar verme sürecidir ve bu karar verme sürecinde sadece önseziler kazanç getirmeyecektir. Karar verme sürecinde, önsezilerinizin oluşmasına yardımcı olacak teknik bilgilere de ihtiyaç vardır. Bir yatırımcı, kar dağıtımı, sermaye artırımı veya emir verme- emir durdurma, doğru zamanda pozisyon açma gibi kavramları bilmeli, temel düzeyde bilanço okumayı, temel analiz yöntemlerini ihmal etmemeli ve yeterli seviyede teknik analiz bilgisine sahip olmalıdır. Yüksek tecrübe ve bilgi seviyesi, sizi üçüncü kişilerin tavsiyelerine kulak asmaktan koruyacaktır.

“Kesin Bilgi Yayalım” Aldatmacası

Üçüncü kişiler… “Çok uzman biri söyledi, kesin yükselecek” cümlesi altın vuruş gibi gözükür ve bu cümle, pek çok yatırımcının psikolojisinin temelini atar. Belli bir bilgi birikine sahipseniz, yatırım tecrübelerini dinlemekte ve kendinize pay çıkarmakta yarar var fakat çevrenizden duyduğunuz söylentilere temkinli yaklaşmanız sizi riskten koruyacaktır. Bu duruma benzer ikinci bir durum ise gazete veya internet sitelerinde bulunan haberlerden çok fazla etkilenmek. Okuduğunuz haberleri araştırdıktan ve doğruluğundan emin olduktan sonra gerekli durumlarda yatırım planlarınızda değişikliğe gidebilirsiniz.

Gelişen Teknoloji Karşısında Duran Yatırımcılar!

Genç yatırımcıları hariç tutarak konuşacak olursak, bazı yatırımcılar geleneksel yöntemlere bağlı kalmakta ısrarcı davranıyor ve teknolojik gelişmeleri takip edemiyorsa, rakiplerinin gerisine düşmeye hazır olmalı! Finans piyasalarında kullanılan teknoloji gün geçtikçe gelişiyor. Eskiden kağıtlarla verilen emirler, zamanla gelişim gösterdi ve internetten anlık emir göndermeyi sağlayan programlara kadar ulaştı. Bir yatırımcı pratik yollara ve teknolojiye olabildiğince çabuk adapte olmalı ve geleneksel düşünmemelidir. Finans piyasalarının hızlı hareketlerine ancak hızlı teknolojiyle erişebilirsiniz.

Related Post