VİOP SÖZLEŞMELER VE ÖZELLİKLERİ

Tabloda yer alan VİOP teminat oranları 31.01.2025 Takasbank teminat oranlarına göre düzenlenmiştir.
Sözleşme Adı Açıklama Sözleşme Büyüklüğü Minimum Fiyat Adımı Başlangıç Teminatı*** PSR (%)
USDTRY ABD Doları/Türk Lirası 1.000 USD 0,0001 TL 4474 TL 11.4
EURTRY Euro/Türk Lirası 1.000 EUR 0,0001 TL 4612 TL 11.3
EURUSD Euro/Amerikan (ABD) Doları (EUR/USD) çapraz kuru 1.000 EUR 0,0001 USD 36,43 USD 3,2
RUBTRY Rus Rublesi/Türk Lirası kuru 100.000 RUB 0,00001 TL 7076 TL 17.7
CNHTRY Offshore Çin Yuanı/Türk Lirası kuru 10.000 CNH 0,0001 TL 6328 TL 11.8
GBPUSD İngiliz Sterlini / ABD Doları 1.000 GBP 0,0001 USD 47,27 USD 3.5

Sözleşme Vadeleri: Bu ay, sonraki ay ve Aralık ayı sabit olmak üzere, ilaveten Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim.

*** Başlangıç teminatları, sözleşmenin piyasa fiyatı ve sözleşme vadesine göre değişiklik göstermektedir. Belirtilen tutarlar, yakın vade için yaklaşık tutarlardır.
Vadeli İşlemler Açıklama
F_ Sözleşme grubu (Vadeli İşlem Sözleşmeleri)
XAUTRY Dayanak varlık kodu
M Mini sözleşme bilgisi kodu
0218 Vade tarihi (Örn. Şubat 2018)

VERGİLENDİRME

Bireysel Tam Mükellef Yatırımcılar için;
Vadeli işlem sözleşmelerinde uzun ve kısa pozisyonların vergilendirilmesi aynıdır.

Sözleşmenin nakdi uzlaşma ile sonuçlandırılması veya ters pozisyon alınmak suretiyle kapatılması durumunda, pay ve pay endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen kazançlar için %0, pay ve pay endeksine dayalı sözleşmeler haricindeki sözleşmelerden elde edilen kazançlar için ise %10 stopaj uygulanır. Nakit teminatların nemaları stopaja tabidir. İlgili stopaj nihai vergi olduğundan söz konusu kazançların beyanına gerek bulunmamaktadır.
Kurumsal Tam Mükellef Yatırımcılar için;
"Sözleşmenin nakdi uzlaşma ile sonuçlandırılması veya ters pozisyon alınmak suretiyle kapatılması durumunda döviz, altın, emtia ve elektrik vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen kazançlar için, tam mükellef sermaye şirketleri ile yatırım fon ve ortaklıkları için %0, diğer tam mükellef kurumlar için stopaj uygulanmakta olup, ilgili kazanç kurum kazancına dahil edilir. Pay ve pay endeksine dayalı vadeli işlem sözleşmelerinden elde edilen kazançlar ise tüm tam mükellef kurumsal yatırımcılar için %0 stopaja tabidir. İlgili kazanç kurum kazancına dahil edilir. GVK’nın Geçici 67 nci maddenin (1) numaralı fıkrası uyarınca aynı tür menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracından elde edilen kazanç veya zararlar mahsup edilebilmektedir. Kaynakta kesilen vergiler beyan edilen kazanç üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisine mahsup edilir. Zararlar kurum kazancından indirilir. Elden çıkartma sebebiyle KDV hesaplanmaz. BSMV mükelleflerince lehe kalan paralar BSMV’den istisnadır." nakit teminatların nemaları stopaja tabidir. Ancak kaynakta kesilen vergiler beyan edilen kazanç üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisine mahsup edilir. Hem bireysel hem de kurumsal tam mükellefler için Vadeli İşlemler ve Opsiyon Sözleşmeleri'nden elde edilen kazançlar BSMV'den istisna kapsamındadır.
Bireysel Yatırımcılar Kurumsal Yatırımcılar
Tam Mükellef Dar Mükellef Tam Mükellef Sermaye Şirketi/Yatırım Fon ve Ortaklıkları Dar Mükellef Sermaye Şirketi/Yatırım Fon ve Ortaklıkları Diğer Kurumsal Yatırımcılar
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar 0% 0% 0% 0% 0%
Pay ve Pay Endeksine Dayalı Sözleşmeler Haricindeki Sözleşmelerden Elde Edilen Kazançlar 10% 10% 0% 0% 10%

YATIRIM DÜNYASINA INVESTAZ İLE ADIM AT !

Yurt içi ve Yurt dışı yatırım araçları hakkında bilgi almak için aşağıdaki formu doldurun. Hafta içi 09:00-18:00 saatleri arasında uzmanlarımız sizi arasın.