YATIRIM SÖZLÜĞÜ

YATIRIM HAKKINDA HER ŞEY

Momentum Osilatörü

Bu bilgileri arkadaşlarınla paylaş:

MOMENTUM OSİLATÖRÜ

Momentum için bir “hız göstergesidir” denilebilir. İçinde bulunulan trendin hızını ölçen bir osilatördür. Başka bir deyişle, var olan trendin hız kazanıp kazanmadığını ölçer.

Mevcut trendin hızını ve gücünü ölçmek için kullanılan bir teknik gösterge. Fiyat grafiğinin altında kendi bölgesinde açılan gösterge temelde 100 seviyesini esas alır. Bu seviye indikatörün tam orta eksenidir. Fiyat artış hızına bağlı olarak indikatör bu eksenin altında veya üstünde yer alabilir.

Esasen oldukça sade bir tasarımı olan Momentum indikatörünün temel çalışma prensibi son birim fiyat hareketini geçmiş belli zamandaki fiyat hareketiyle karşılaştırıp yüzdesel olarak işaretlemekten ibarettir. Dolayısıyla marjinal hareket birimi çıkış noktasıdır ve hareketin son hızı önceki hızına kıyasla yüksekse indikatör 100 değerinin üzerine, düşükse 100 değerinin altına ilerler. Böylece indikatörün ortasındaki 100 hattının üzerindeki gösterge yükseliş trendinin güçlendiği, altındaki gösterge ise düşüş trendinin güçlendiği şeklinde yorumlanır.


Momentum, osilatör içerisinde analiz yaparken en sık kullanılan göstergedir ve şu şekilde hesaplanır;


Momentum = c * 100 / n

c = Son kapanış fiyatı

n = gün sayısı


Momentum otomatik olarak sistemlerde 14 günlük (n=14) bir süre için hesaplanır. Fakat grafikte momentum eğrisi üzerine gelerek, özellikler kısmından istenilen uzunlukta gün sayısı girilebilir.

Sizler için hazırlanan 3 dakikalık kısa videoyu izleyerek Momentum Osilatörler hakkında hızlıca ve sade bir şekilde bilgi alabilirsiniz.

100 rakamı etrafında dalgalanan momentum, yorumlanırken de 100 seviyesi dikkate alınarak analiz yapılır. Momentum eğrisinin 100 seviyesini aşağı doğru kırması, satışların hızlı bir şekilde devam edeceğini ve aşağı yönlü bir trendin başladığını belirtir. Mevcut satış dalgası içerisinde short pozisyonlar açılarak karlı işlemler yapılabilir. Tam tersi momentum eğrisinin yukarı yönlü yükselmesi ve 100 seviyesini aşması ise, alımların güçlendiğini ve alım yapılabileceğini ifade eder. 100 seviyesi civarında konumlanan momentum eğrisi ise, fiyatların yatay seyrettiğini ifade eder. Yatay seyreden piyasalarda işleme girilmesi çok fazla önerilmez.


Ayrıca başka bir önemli nokta ise, momentum çizgisi ve fiyat hareketleri arasında uyumsuzluk olabileceği yönündedir. Momentum eğrisi  ve fiyat hareketleri arasındaki uyumsuzluk görüldüğü takdirde mevcut fiyat hareketinin yönünün değişeceği söylenebilir.


NASIL YATIRIMCI OLABİLİRİM?

Sizi InvestAZ dijital yatırım dünyası ile tanışmaya davet ediyoruz. Aşağıdaki adımları izleyerek hemen e-yatırımcı olabilirsiniz.

  • Yan tarafta bulunan Demo Hesap formunu doldurarak ücretsiz e-yatırım hesabı açabilirsiniz.

    • Gerçek hesap açma başvurusunda bulunarak yatırım dünyasının kapılarını açabilirsiniz.

  • Hesabınızı fonladıktan sonra işlemlerinize kolayca başlayabilirsiz.

Ücretsiz Hesap AçYATIRIMA BAŞLA