YATIRIM SÖZLÜĞÜ
YATIRIM HAKKINDA HER ŞEY
Üçgen Formasyonları
Üçgen formasyonları oluştuğu zaman fiyatlar en az “P” fiyat aralığı kadar düşer veya yükselir. Genel olarak üçgen formasyonlarında fiyatın gideceği yön önceden bilinmez. Ancak üçgen kırıldıktan sonra yön belli olur. Üst çizgi kırılırsa yükseliş, alt çizgi kırılırsa düşüş başlar.
Kapanış fiyatı üçgenin dışında kaldığında, üçgen kırılmış sayılabilir. Fakat fiyat dalgalanmalarının kısa süreli dalgalanarak üçgen çizgisini kırması, üçgenin kırıldığı anlamına gelmez. Üçgen kırıldıktan sonra fiyatlar kırılma yönüne doğru ilerler.
Üçgen formasyonlarının kırılma seviyesi aşağıdaki formül ile hesaplanır;
P= ⅓ *T
P= Fiyat aralığı
T= Zaman
SİMETRİK ÜÇGEN
Her yükseliș hareketinin, bir önceki zirvenin altında olması ve her düșüș hareketinin dip noktasının bir önceki dip noktasının üzerinde olması sonucu olușan formasyondur. Formasyonun ortasından çekilen çizginin üst kısmı ile alt çizgisi arasında olușan şekil simetrik olduğu için “Simetrik Üçgen Formasyonu” adını almıştır.
Simetrik üçgen formasyonu fiyatın gideceği yönü belli etmekte zorlanır. Trendin yönünü görebilmek için formasyonun sona ermesi gerekir.
YÜKSELEN (ARTAN) ÜÇGEN
Yükselen üçgen formasyonunda üçgen şeklinin hipotenüs kenarı gittikçe yükselen bir eğime sahip olur. Yükselen fiyat her dip seviyesinde bir önceki dip seviyesine göre daha yüksek bir fiyat oluşturur ve her seferinde geri çekildiğinde de aşağı yönlü hareketinin boyutu azalır. Dolayısıyla gittikçe daralan bir fiyat hareketi oluşur.
Yükselen üçgen formasyonunun kırıldığında, fiyatın yukarı yönde hareket edeceği düşünülür. Formasyonun tam olarak gerçekleştiğinden emin olmak için, direnç çizgisi aşıldıktan sonra hareketin devam ettiğini bir süre gözlemlemek gerekir.
C. Morphy’e göre yükselen üçgenler çoğu zaman yanlış sinyal verir. Özellikle fiyatlar üçgenin üst çizgisine yaklaştıgında yanlış sinyallerin sayısı artar.
ALÇALAN ÜÇGEN
Her yükseliș zirve noktasının bir öncekinden daha așağıda bir fiyat seviyesinde oluştuğu, alt sınırın ise belli bir destek seviyesinde oluştuğu formasyondur.
Alçalan üçgen formasyonunun görülmesi, fiyatın düșme eğiliminde olduğunu gösterir.
ÜÇGEN
FORMASYONU
VARSAYIMLARI
Üçgen formasyonunda 5 ana dalga görülür. Bu dalgalar üç düşüş ve iki artış şeklinde oluşur.
Üçgen şekli düşüş eğilimi başladığı zaman oluştuysa fiyatların düşmeye devam etme ihtimali yüksektir.
Üçgenin dar köşesi düşüş yönündeyse fiyatlar büyük ihtimal düşecektir.
Üçgen içinde fiyat dalgalanmaları sayısı çoksa ve kırılma üçgenin üst çizgisinde gerçekleşmişse oluşacak yeni eğilim daha sert gerçekleşecektir.
Kırılma üçgen formasyonunun en az ½ veya ⅓ diliminde gerçekleşecektir.
Üçgen köşeleri, kırıldıktan sonra yeni oluşan trendin destek veya direnç noktaları olacaktır.
Fiyat grafiklerinde üçgen oluşurken, piyasada üçgen hacmi azalır, fiyatlar üçgen çizgisini kırdıktan sonra hacim hızla artmaya başlar.
Üçgen kırıldıktan sonra fiyatlar en az üçgen boyu kadar düşer yada yükselir.
Sizi InvestAZ dijital yatırım dünyası ile tanışmaya davet ediyoruz. Aşağıdaki adımları izleyerek hemen e-yatırımcı olabilirsiniz.
Yan tarafta bulunan Demo Hesap formunu doldurarak ücretsiz e-yatırım hesabı açabilirsiniz.
Gerçek hesap açma başvurusunda bulunarak yatırım dünyasının kapılarını açabilirsiniz.
Hesabınızı fonladıktan sonra işlemlerinize kolayca başlayabilirsiz.