YATIRIM SÖZLÜĞÜ
YATIRIM HAKKINDA HER ŞEY
RSI Osilatörü
RSI (Relative Strength Index) Göreceli Güç Endeksi’dir. Welles Wilder tarafından 1978 yılında geliştirilmiştir. Günümüzde piyasa katılımcılarının en sık kullandığı teknik göstergedir. Bir momentum çizgisinin belirlenmesindeki en temel sorun, belirli bir zaman dilimindeki bazı değerlerde görülen keskin artış yada düşüşlerdir. Bu keskin artış yada düşüşler momentum çizgisinin ani değişimine neden olabilir. RSI bu değişimleri en aza indirecek düzleştirme işlemini gerçekleştirir.
RSI şu şekilde hesaplanır;
RSI= 100 - (100/(1+RS))
RS= AUn / ADn
AUn = önceki n gün içindeki mevcut fiyat değerinden daha yüksek kapanış fiyatlarının ortalamasıdır.
ADn = önceki n gün içindeki mevcut fiyattan daha aşağı kapanış fiyatlarının ortalamasıdır.
Konsolide piyasalarda iyi sonuç veren ve sık kullanılan bir teknik göstergedir.
RSI KULLANIMI
RSI indikatörü 0 ila 100 arasında değer alır. Gösterge çizgisinin aşırı alım-satım bölgelerine yaklaşması işlem sinyali olarak kabul edilir.Satış işlemine başlamak için uygun seviye 75, alış gerçekleştirmek içinse 25’tir.
75 seviyesi aşırı alım sınırı 25 seviyesi ise aşırı satım sınırı olarak kabul edilir. RSI osilatörünün 9 ve 14 günlük kullanımı oldukça yaygındır. RSI fiyat değişimine bağlı oldugundan indikatör yalnızca her kapanış fiyatından sonra net işlem sinyali verebilir.Fiyatlar yeni zirve yapıyorken, RSI yeni zirve yapmıyorsa ve işlem hacmi giderek azalıyorsa bu durum trendin döneceğine bir işarettir. Düşüş eğiliminde ise aynı varsayımlar aksi yönde uygulanmaktadır.
Sizi InvestAZ dijital yatırım dünyası ile tanışmaya davet ediyoruz. Aşağıdaki adımları izleyerek hemen e-yatırımcı olabilirsiniz.
Yan tarafta bulunan Demo Hesap formunu doldurarak ücretsiz e-yatırım hesabı açabilirsiniz.
Gerçek hesap açma başvurusunda bulunarak yatırım dünyasının kapılarını açabilirsiniz.
Hesabınızı fonladıktan sonra işlemlerinize kolayca başlayabilirsiz.